Garam Masala

Μπασμάτι

Αρωματικο Γκαραμ Μασαλα

Το Garam Masala είναι ένας Ινδικής προέλευσης όρος που σημαίνει «καυτό άρτυμα» αν και από μόνο του δεν είναι κάτι τέτοιο: Προέρχεται από τη μείξη 12 και πλέον μπαχαρικών με αποτέλεσμα ένα γλυκό-καυτερό αποτέλεσμα που μπορεί να συνοδεύσει τα αγαπημένα σας φαγητά.

Μπασμάτι
Ρύζι Μπασμάτι με Βερύκοκα και Κάσιους

Τι είναι ακριβως το Garam Masala
Ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ινδία και σε ορισμένα μέρη της Ασίας το μείγμα αυτό των μπαχαρικών εξαρτάται από την περοχή προέλευσης, τις προτιμήσεις αυτού που θα το γευτεί καθώς και από το είδος του φαγητού στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί. Συνταγές γι’ αυτό το μείγμα μπαχαρικών μπορούν να περιλαμβάνουν κανέλλα, γαρύφαλλο, κίμινο, μοσχοκάρυδο, κάρδαμο, ξηρές πιπεριές, μαύρο πιπέρι, κορίανδρο, τζίντζερ (πιπερόριζα), φύλλα δάφνης, ξερό σκόρδο. Σκουρόχρωμο ή ξανθό στην όψη προσθέτει ένα ιδιαίτερο, έντονο άρωμα στα φαγητά αλλά προκαλεί και μια ευφορία αμέσως μετά από τη κατανάλωσή τους.

Θεραπευτικες Ιδιοτητες

Οι ιδιότητες του αυτές εξαρτώνται από το συνδυασμό των χρησιμοποιούμενων μπαχαρικών. Η κανέλλα είναι γνωστή για τις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις της ιδιότητες, ενώ το κίμινο είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Το κίμινο και η πιπερόριζα (ginger) βοηθούν στη χώνεψη και τη πέψη των τροφών.

Συνταγη: Ρυζι Μπασματι Πιλαφι με Βερυκοκα

  1. Μουσκεύουμε τα βερύκοκα (αποξηραμένα), κομμένα στα 2 ή 3 κατά μήκος, σε δυο ποτήρια κρύο νερό μαζί με 2 ροδέλες φλοιό λεμονιού. Ρίχνουμε τα βερύκοκα με το νερό στο σκεύος σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε μια κουταλιά Garam Masala, λάδι ή βούτυρο και ανακατεύουμε ώσπου να αναδειχθεί η μυρωδιά του μείγματος Garam. Προσθέτουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά ώσπου να μαλακώσει.
  2. Έχοντας προηγουμένως τσιγαρίσει λίγο το μπασμάτι (1 ποτήρι) ώσπου να ροδίσει, το προσθέτουμε στο νερό με τα βερύκοκα, το λεμόνι, το μείγμα μπαχαρικών και βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για δέκα λεπτά. Αφήνουμε σκεπασμένο για λίγη ώρα (5 λεπτά) έχοντας τελείως σβήσει το μάτι. Αποσύρουμε, ανοίγουμε το κοπάκι και προσθέτουμε φρέσκια μέντα και κάσιους (λίγο ροδισμένα) στην επιφάνεια του.

Πηγη: Healthy Bites: Discover Garam Masala.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.