Συνδιάσκεψη του Νταβός

Η συνδιάσκεψη του Νταβός στην Ελβετία είναι ένα παγκόσμιο ετήσιο οικονομικό Φόρουμ. Εκεί μαζεύονται κάθε χρόνο στις χιονισμένες πλαγιές του χειμερινού χιονισμένου θερέτρου οι υπουργοί οικονομικών και οι πρωθυπουργοί των χωρών αφ’ ενός της ευρωζώνης για να συζητήσουν τα οικονομικά των χωρών που απαρτίζουν την ευρωζώνη και των πέριξ αυτής ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και των υπολοίπων παγκοσμίως, ισχυρών οικονομιών αφ’ ετέρου.

It’s the economy stupid! (Bill Clinton – Wolfgang Schäuble)
tsipras-DavosCapture
Αλέξης Τσίπρας – Νταβός Συνδιάσκεψη Ιανουάριος 2016

Αισθητή ήταν η παρουσία της Ελλάδας μέσω του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που καθήμενος στο ίδιο πάνελ με τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε αντήλλαξαν ιδεολογικά πυρά στην Συνδιάσκεψη του Νταβός.

Κάποια στιγμή ο Σόιμπλε τόνισε πως «είναι θέμα το πως εφαρμόζεις τα μέτρα χαζέ!» υπερβάλλοντας, στο ζήλο του να τονίσει τη σπουδαιότητα των «μεταρρυθμίσεων» – παραφράζοντας κατά τι, τη γνωστή φράση του Κλίντον κατά τον προεκλογικό του αγώνα: It’s the economy stupid!. Ειρήσθω εν παρόδω πως σ’ αυτή τη φράση στηρίχτηκε η καμπάνια και ήταν ένας από τους τρεις άξονες της προεκλογικής εκστρατείας του Bill Clinton ενάντια στην οικονομική πολιτική του George Bush.

Εν πάση περιπτώσει ήταν καθαρά ένας ιδεολογικός διάλογος χωρίς τίποτε καινούργιο να κομίζει στο γνωστό δίπτυχο λιτότητα – χρέος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Στο θέμα ενός προγράμματος βοηθείας (τύπου «σχέδιο Μάρσαλ»), ο Σόιμπλε – αρχιτέκτων της ευρωζώνης, τόνισε πως μπορεί να δοθεί αλλά σε χώρες που βρίσκονται έξω από την ευρωζώνη. Για τις χώρες εντός, είναι απαραίτητο το πρόγραμμα – έτσι όπως εκπονείται και ελέγχεται από την τρόικα – γιατί δεν υπάρχει άλλος μηχανισμός ελέγχου εντός της ευρωζώνης για την διασφάλιση των κονδυλίων αρωγής που εγκρίνονται από τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών, προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

SchäubleCapture
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – Νταβός Συνδιάσκεψη Ιανουάριος  2016

«Καρφιά και υπονοούμενα αντάλλαξαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης στο Νταβός με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε περισσότερη αλληλεγγύη και περισσότερη Ευρώπη, άφησε αιχμές για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και είπε με νόημα ότι εύχεται οι διαφωνίες μεταξύ των Θεσμών να μην οδηγήσουν σε καθυστερήσεις, τασσόμενος κατά μιας νέας μείωσης των συντάξεων.

Αναφερόμενος τόσο στην ελληνική περίπτωση όσο και στην προσφυγική κρίση και την άρνηση χωρών να εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε μια παράφραση της γνωστής φράσης, προκαλώντας αίσθηση: It’s the implementation idiot! Είναι η εφαρμογή που έχει σημασία!»

πηγή: συντάκτης άρθρου και thetoc.gr Ολόκληρο το σκηνικό του πάνελ με τους φραστικούς διαξιφισμούς εδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.