Το Σκοπιανό και τα αδιέξοδα του

Τα Σκόπια (Skopje) είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ (της Γιουγκοσλαβίας). Συνορεύει δυτικά με την Αλβανία, ανατολικά με Βουλγαρία, νοτίως με την Ελλάδα. Ο πληθυσμός της είναι λίγο πάνω από μισό εκατομμύριο ενώ ο συνολικός πληθυσμός είναι περί τα δύο εκ. Πόλη του άλλοτε κρατιδίου της ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας με όνομα Μακεδονία επί Τίτο, που όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία αξίωσε και πέτυχε να εδραιώσει διεθνώς με μια συστηματική διπλωματία πολλών ετών, αυτό το επί Τίτο υπαρκτό όνομα. Υπάρχει μια ερμηνεία ότι εμείς δεν αξιώσαμε τότε να απαλοιφθεί αυτή η ονομασία ως επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα, διότι ήμασταν υποχρεωμένοι στον Τίτο που είχε κλείσει τα σύνορα της χώρας του να μη μπορούν να διαφεύγουν οι αριστεροί καθώς έχαναν στον εμφύλιο (1949).

Ζόραν Ζάεφ
Ζόραν Ζάεφ (Α), Νικολά Διμιτρώφ

Εν αναμονή της απάντησης των Σκοπίων για αποδοχή των όρων για μια συμφωνία με την Ελλάδα, γίνεται αντιληπτή η κωλυσιεργία – απροθυμία τους να αποδεχθούν το erga omnes του ΥΠΕΞ δια του υπουργού Νίκου Κοτζιά. Η διαπραγμάτευση γίνεται δια του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, του υπουργού εξωτερικών της Νικολά Διμιτρώφ υπό την εποπτεία του προέδρου Γκεόργκι Ίβανωφ. Δεν παραιτούνται προφανώς από τις βλέψεις τους για τη δημιουργία ενός κράτους με το όνομα Μακεδονία που θα αξιώνει όλο και περισσότερα από τις γειτονικές χώρες και συγκεκριμένα από την περιοχή Μακεδονία της Ελλάδας με ως απώτερη βλέψη το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Κεντρική πλατεία Σκοπίων
Κεντρική πλατεία Σκοπίων με το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου

Το προσχέδιο της συμφωνίας κρατούν τα ενδιαφερόμενα μέρη και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς – έτσι είναι γνωστό τοις πάσι, σε ποια αγκάθια προσκρούει το πρόβλημα της ονομασίας – αγκάθια που πρέπει να απαλοιφθούν για να προχωρήσουμε μπροστά. Τώρα που «ξεμπροστιάζεται» η πολιτική της ηγεσίας των Σκοπίων είναι εφικτό να αποχωρήσουμε πρώτοι εμείς, ρίχνοντας το βάρος της αποτυχίας στην αδιαλλαξία των Σκοπίων.

Γέφυρα Αξιού
Σκόπια – Γέφυρα Αξιού στη κεντρική περιοχή

Δεν είναι οι γείτονες μας καλόπιστοι καθώς οι διαπραγματεύσεις τραβούν σε μάκρος χωρίς το περιβόητο τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ (Zoran Zaev) προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν; Όταν η καλή θέληση προσκρούει στην αδιαλλαξία, όταν δεν πρόκειται για ονομασίες αεροδρομίων ή εθνικών οδών της γείτονος παρά για την ουσία του ζητήματος – που καλλιεργήθηκε στο λαό αυτό επί χρόνια ότι είναι κάποιοι αδικημένοι της περιοχής που ζητούν την αποκατάσταση τους, μία είναι η λύση: η καταγγελία της αδιαλλαξίας στην ευρωπαϊκή κοινότητα και στο ΝΑΤΟ – οργανισμοί που θέλουν να προσχωρήσουν και δι’ αυτού του τρόπου γίνεται απροσπέλαστη η ενσωμάτωση τους σ’ αυτούς τους οργανισμούς.

Η κυβέρνηση έχει μία ευκαιρία να δείξει πως προσκρούει σε κλειστά ώτα και μάτια που ένα μόνο θέλουν: οικειοποιούμενοι ένα όνομα, όμορης περιοχής (Μακεδονία) να κυριαρχήσουν σ’ έναν γεωγραφικό χώρο που δεν τους ανήκει, άρα να προσεταιρισθούν ως δική τους μια ένδοξη αρχαία ιστορία ως τέλειοι κιβδηλοποιοί της Ιστορίας, μη οροδώντας μπροστά στο γεγονός ότι τα εδάφη αυτά ήταν κατακτήσεις του Έλληνα Μακεδόνα στρατηλάτη Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η ονομασία αυτή δημιουργεί – αν δεν διελευκανθεί η προέλευση της με το απορρέον νέο όνομα, μια μελλοντική επικρεμάμενη μονίμως αστάθεια και καχυποψία στην περιοχή και τους κατοίκους που διαμένουν εκεί.

Σκόπια παλιά πόλη
Σκόπια – παλιά πόλη

Βαλκανική χώρα η ΠΓΔΜ βεβαίως με κεντρική θέση και ρόλο στα Βαλκάνια βεβαίως αλλά υπό την προϋπόθεση ότι απορρίπτει κάθε ιδέα για την οικειοποίηση των ιστορικών συμβόλων της Ελληνικής Μακεδονίας – του αυτουσίου ονόματος πρωτίστως.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.