Andros – Η Αρμονία των Αντιθέσεων

Andros

Andros

Σε απόσταση δύο ωρών με πλοίο (ferry-boat) από Ραφήνα (όπου άνετα μπορείς να πιεις τον καφέ σου χαζεύοντας την κίνηση των πλοίων) – η Άνδρος περιμένει τον επισκέπτη να του γνωρίσει τις μοναδικές της ομορφιές: Νερά, πράσινο (πλατάνια, λεύκες), παραδοσιακή Αρχιτεκτονική. Στη χώρα (άνω Άνδρος), βρίσκεται και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Ελίζας και Βασίλη Γουλανδρή, με συχνή ανανέωση των εκθέσεων του με σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες.

Κυκλαδίτικο, θαλασσοδαρμένο νησί με ανέμους που πολλές φορές είναι ιδιαίτερα ισχυροί – κάτι που αποτρέπει τους «σκαφάτους» για την πλεύση τους προς το νησί, γαστριμαργικές εκπλήξεις, ησυχία μέσα στο απέραντο γαλάζιο. Οι Ανδριώτες θέλουν να διατηρήσουν πάση θυσία τον παραδοσιακό χαρακτήρα του νησιού τους, την πολιτιστική τους κληρονομιά, το σεβασμό στην παράδοση των Γραμμάτων και Τεχνών – έτσι το Μουσείο Γουλανδρή που εδρεύει στη Χώρα αποκτά ταυτόσιμο χαρακτήρα με την Άνδρο – χώρα με πολιτιστικό χαρακτήρα εξέχοντα μέσα στις Κυκλάδες, εφάμιλλου της Σύρου.

Άνδρος Γαύριο – Γεράνι

Χαρακτηριστικά προϊόντα το νερό Σάριζα όπου πηγάζει από τις ομώνυμες πηγές του νησιού, τα αμυγδαλωτά, οι περίφημες ομελέτες «φουρτάλιες» ή φρουτάλιες – με αυγά, ελαιόλαδο, τηγανιτές πατάτες (σε στρογγυλές λεπτές φέτες), λουκάνικα, τυρί τριμμένο (Βολάκι Ανδριώτικο), δυόσμος. Χαρακτηριστικό τους – (εστιατόριο στην παραλία Νεμπορίου) το μεγάλο μέγεθος, η αφρατότητα (4 τουλάχιστον αυγά) – με μπόλικο κομμένο σε φέτες, χωριάτικο λουκάνικο.

Andros
Άνδρος – Άνω & Κάτω Γαύριο

Άνδρος – Άνω Γαύριο

Παραλίες: Μπατσί, Άγιος Πέτρος (σε μικρή απόσταση από το κεντρικό λιμάνι του Γαυρίου).
Πρόταση Διαμονής: Χώρα Άνδρου – Αρχοντικό Ελένη – παραδοσιακός Ξενώνας - Γ. Εμπειρίκου 9, Χώρα Άνδρου
Bungalows Chryssa Γαύριο - Άνδρος

Άνδρος
Άνδρος
Σημεία Αναφοράς: Μουσείο Γουλανδρή (Χώρα Άνδρου), Πλατεία Καϊρη, Φρουτάλια, Αφανής Ναύτης, Τόμπρος, Εμπειρίκος (ποιητής), Μπατσί
Χάρτης: Προβολή Andros Gavrio σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

1 comments

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.