Ωραία μέρη Μακρινά

Nice Far away Places

Έχουμε πολύ ωραία μέρη στην Ελλάδα – τι κι αν πηγαίνουμε διακοπές στο εξωτερικό πάντα η αίσθηση που συνοδεύει την επιστροφή μας είναι το «Ελλάδα, Ελλαδίτσα μας»!

Waterfall at Edessa, Northern Greece
Image by RobW_ via Flickr

Ελλάδα, Ελλαδίτσα μας… Αυτό που δημιουργεί αυτή την ανακουφιστική αίσθηση είναι η απλότητα, η ευκολία, η ανθρωπιά —έννοιες πάντα παρούσες στις εξορμήσεις στην Ελλάδα.

Τι να πρωτοπεί κανείς; Το τοπίο – πάντα διαφορετικό με εναλλαγές, την απλότητα των κατοίκων και τη χαρούμενη διάθεση, το ωραίο φαγητό με τη Μεσογειακή κουζίνα, τις ωραίες παραλίες, τα βουνά και τα χιονισμένα τοπία το χειμώνα, τα γραφικά χωριά και τις ωραίες παραθαλάσσιες κωμοπόλεις;

Το μεγαλείο της Ελλάδας πρώτα πρώτα συνίσταται στην ανθρωπιά των κατοίκων της. Ευγενικοί και ταπεινοί με σεβασμό στους επισκέπτες, στους ξένους, προσπαθούν να σ’ ευχαριστήσουν με όσα μέσα έστω πενιχρά διαθέτουν στην όση απόμεινε γνησιότητα του τόπου τους. Τι φταίνε οι κάτοικοι όταν δεν υπήρχε ποτέ μια ολοκληρωμένη άποψη για το περιβάλλον από τις αρμόδιες αρχές που να εξασφαλίζει το παραδοσιακό χαρακτήρα του εκάστοτε χωριού ή πόλης, που να κατευθύνεται στη διατήρηση  του κοινωνικού ιστού…

Μέσα σ’ ένα μη ευνοϊκό περιβαλλον οι κάτοικοι αγωνίστηκαν για την επιβίωση τους έπειτα από τα 400 χρόνια σκλαβιάς – να σώσουν ότι μπορούσαν από τα ήθη, τα έθιμα, τον πολιτισμό τους. Και τα κατάφεραν! ‘Ετσι που γίναμε από τις μεγάλες χωρες του Τουρισμού ο οποίος και είναι πρωταρχικό κεφάλαιο εσόδων για το Κράτος.

Μικρή λοιπόν είχα πάει στην Έδεσσα. Ήταν χειμώνας στις παλιές φωτο που βλέπω φοράγαμε παλτά, μαντήλια. Πίσω οι κατάλευκοι αφρισμένοι καταρράκτες – ένα θέαμα μοναδικό! Η Έδεσσα αξιοποίησε το κεφάλαιο αυτό, δημιουργήθηκαν υποδομές στους καταρράκτες, ο κόσμος μπορεί να τους απολαύσει από κοντά κάνοντας μπάνιο στα πεντακάθαρα νερά τους το καλοκαίρι.

Στην Αθήνα δεν έχει συμβεί αυτό. Το Ιστορικό κέντρο είναι αποκλεισμένο (κυκλοφοριακή ασφυξία, μετανάστες, έλλειψη θέσεων πάρκιν) καθιστώντας τη πρόσβαση σ’ αυτό δύσκολη. Οι παραλίες του Αργοσαρωνικού βρώμικες, πολυσύχναστες γιατί λίγες, το τραμ προβληματικό γιατί είναι αργό και φτάνει ως τη Βούλα μόνο. Επιτακτική είναι η ανάγκη να αναβαθμιστεί όλο το παραλιακό μέτωπο. Επίσης το εμπορικό κέντρο —αν και πολύ ωραίο δεν έχει τις υποδομές που χρειάζονται όπως: πεζοδρομήσεις, θέσεις πάρκιν, πληροφορίες για τους αρχαιολογικούς χώρους, χώρους πράσινου και αναψυχής.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.