Φυλακας στη Σικαλη

Catcher in the Rye

catcherIntheRye
Φύλακας στη Σίκαλη – J. D. Salinger

Από τα βιβλία που σημάδεψαν τα νεανικά χρόνια του Woody Allen, ήταν και το βιβλίο Catcher in the Rye, του J. D. Salinger. Το βιβλίο αυτό  έχει κυκλοφορήσει σην ελληνική αγορά από τις εκδόσεις Επίκουρος από το 1978.
Είναι ένα βιβλίο που μιλάει για τη Νέα Υόρκη, το Μανχάτταν, την Άνω Ανατολική πλευρά γενικώς της Νέας Υόρκης.
Ο κόσμος του θρυλικού συγγραφέα Τζ. Ντ. Σάλιντζερ μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη, σε αυτή την αποκαλυπτική ματιά στις εμπειρίες που διαμόρφωσαν έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους, αμφιλεγόμενους και αινιγματικούς συγγραφείς των καιρών μας. Τοποθετημένο χρονικά στο πολύχρωμο κάδρο της Νέας Υόρκης των μέσων του 20ου αιώνα, το «Επαναστάτης στη Σίκαλη» ακολουθεί τον νεαρό Σάλιντζερ (Νίκολας Χουλτ), ενόσω αυτός προσπαθεί να βρει τη «φωνή» του, φλερτάρει με τη διάσημη κοσμική Ούνα Ο’Νιλ (Ζόι Ντόιτς) και πολεμά στις πρώτες γραμμές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτές είναι οι εμπειρίες που θα διαμορφώσουν τη δημιουργία του αριστουργήματός του, «Ο Φύλακας στη Σίκαλη», θα τον κάνουν διάσημο –αλλά και διαβόητο- εν μία νυκτί και, τελικά, θα οδηγήσουν στην απόσυρση του από τα φώτα της δημοσιότητας για όλη την υπόλοιπη ζωή του. Σκηνοθεσία: Ντάνι Στρονγκ Πρωταγωνιστούν: Νίκολας Χουλτ, Ζόι Ντόιτς, Κέβιν Σπέισι, Σάρα Πόλσον

Gustav Klimt
Gustav Klimt

Μια άλλη εποχή ανεπιστρεπτί χαμένη —τότε που οι άνθρωποι κυκλοφορούσαν – οι άνδρες με τη περίφημη «ρεπούμπλικα», οι γυναίκες, μ’ ένα καπελάκι αγορασμένο από τη δημοφιλή τότε «καπελού».
Οι ντουλάπες της εποχής περιελάμβαναν μεταξωτές γραβάτες, μαντηλάκια για το τσεπάκι του σακακιού, λουλούδια για να στολίζουν το πέτο των γυναικών, κάλτσες με ραφή, μπέρτες γούνινες τις λεγόμενες epaules ετόλ κατά παράφρασιν. Οι τουαλέτες, τα περίφημα αρώματα Arpege, Channel 5, Muguet, Canoe, Je Reviens, Miss Dior, Diorissimo κλπ.

Αν γυρίσουμε πίσω στη Νέα Υόρκη, συγγραφεύς με μεγάλο κοινό ήταν και οι Pearl Buck, η Margaret Mitchell με το «Όσα παίρνει ο άνεμος«, η Patricia Hιghsmith, και από τους νεώτερους της εποχής,  oι F. S. Fitzgerald,  Betty Smith, J. D. Salinger —συγγραφεύς, που όπως λέει ο Woody Allen «το να τον διαβάζεις ήταν σκέτη ευχαρίστηση, αντιθέτως με τον Φλωμπέρ που ήταν μια (δύσκολη και βαρετή) σκέτη μελέτη. Τότε η ευχαρίστηση δε συνήδε με το διάβασμα. Υπήρχαν βιβλία που σ’ ευχαριστούσαν κι άλλα που ήταν βιβλία που μοιάζανε με «μελέτη κατ’ οίκον» για το αυριανό μάθημα» συνεχίζει.

Betty Smith – A Tree Grows in Brooklyn

Στην Ελλάδα πολύ γνωστό βιβλίο για τη Ν. Υόρκη ειδικότερα για το Brooklyn, ήταν το βιβλίο της Betty Smith «Ένα δένδρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν» – βιβλίο που διαβαζόταν μονορούφι 1 και 2 και 3 φορές απ’ το νεανικό κοινό των 17άρηδων της εποχής. Περιέγραφε όλα τα βάσανα και τις προσδοκίες συνάμα, ενός νεαρού κοριτσιού που μεγαλώνει σε μια φτωχογειτονιά —που σήμερα βέβαια, είναι από τις ακριβότερες της περιοχής του Μπρούκλιν! (Μπέττυ Σμιθ:
Ένα δένδρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν εκδ. Γράμματα/ info Web)
Συνέχεα στη συνέντευξη Woody Allen για τα 5 βιβλία που ξεχωρίζει.
Φύλακας στη Σίκαλη Ταινία

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.