Ανταπόκριση από τη Μικρά Ασία

hemingway
Έρνεστ Χέμινγουεϊ – φώτο διαβατηρίου 1923

Τον Σεπτέμβριο του 1920 ο Χέμινγουεϊ ζει στο Σικάγο ως ανταποκριτής της Καναδικής εφημερίδας Τορόντο Σταρ – βασική δουλειά συντάκτη, που του είχε βρει ένας οικογενειακός φίλος. Εκεί γνωρίζεται με τη μέλλουσα σύζυγο του Χάντλεϊ Ρίτσαρντσον που είχε έρθει να επισκεφθεί την αδελφή του συγκάτοικου του. Αμέσως την ερωτεύεται και αργότερα ως παντρεμένοι πηγαίνουν να ζήσουν στο Παρίσι όπου και έγραψε κατά τη διάρκεια των πρώτων 20 μηνών της διαμονής του εκεί, 88 ιστορίες για τη Toronto Star Weekly.

smyrna_oval
Σμύρνη Προκυμαία

Έρνεστ Χέμινγουεϊ : Το 1922 η εφημερίδα τον στέλνει να καλύψει τον Ελληνο-Τουρκικό πόλεμο στη Μικρά Ασία. Πρόκειται για ανταπόκριση από τη Μικρά Ασία του νεαρού τότε πολεμικού ρεπόρτερ, παρόντος κατά τη νύχτα της πυρκαγιάς της Σμύρνης, το 1922, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, προς την εφημερίδα «Toronto Star» στις 3/11/1922:

«Οι Έλληνες ήταν πρώτης τάξεως πολεμιστές και, σίγουρα, κάμποσα σκαλοπάτια παραπάνω από τον στρατό του Κεμάλ». Αυτή είναι η άποψη του Γουίταλ (ο Wittal ήταν λοχαγός του Ινδικού Ιππικού, παρατηρητής στην Ανατολία). Πίστευε (ο Γουίταλ), ότι οι τσολιάδες θα είχαν καταλάβει την Άγκυρα και θα είχαν τελειώσει τον πόλεμο αν δεν είχαν προδοθεί.

Όταν ο (βασιλιάς) Κωνσταντίνος ήρθε στην εξουσία, όλοι οι Έλληνες αξιωματικοί στο Μέτωπο που ήταν σε επιτελικές θέσεις, υποβαθμίστηκαν σε χαμηλότερες θέσεις. Πολλοί απ’ αυτούς, είχαν πάρει τα γαλόνια τους με ανδραγαθήματα στα πεδία μαχών των Βαλκανικών Πολέμων και του Α΄παγκόσμιου πόλεμο στον πλευρό της Αντάντ (συμμάχων). Ήταν έξοχοι πολεμιστές και σπουδαίοι ηγέτες. Αυτό δεν εμπόδισε το κόμμα του Κωνσταντίνου να τους διώξει και να τους αντικαταστήσει με αξιωματικούς που δεν είχαν ακούσει ποτέ τους να πέφτει ούτε μια τουφεκιά. Αυτό είχε αποτέλεσμα να σπάσει το μέτωπο.

stergiadis
Αριστείδης Στεργιάδης – Ύπατος Αρμοστής Σμύρνης

Αριστείδης Στεργιάδης : Ύπατος Αρμοστής της Σμύρνης επονομαζόμανος και «Ασιάρχης». Εγκατέλειψε τη Σμύρνη (26 Αυγούστου/8 Σεπτεμβρίου 1922), όταν οι προφυλακές του Κεμάλ έμπαιναν σ” αυτή. Υπό την προστασία βρετανικού αγήματος, που άνοιγε βίαια δρόμο ανάμεσα σε απελπισμένους και πανικόβλητους Ελληνες, που τον καταριόνταν, μετέφερε σε πολεμικό πλοίο τις αποσκευές του. Ακόμη και καρέκλες, όπως λέγανε! Μέσω Κωνσταντινούπολης πήγε στη Ρουμανία κι εγκαταστάθηκε μετά στη Γαλλία.

Λέγανε οι πρόσφυγες πως ήταν Τουρκόφιλος. Χαρακτηριστικά όταν ο εκ των στρατηγών της Στρατιάς της Μικράς Ασίας Δ. Ιωάννου, ενώ βρισκόταν στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας κοντά στις Σάρδεις, πήρε μήνυμα από τη Στρατιά  να παρουσιαστεί στον Ύπατο Αρμοστή Αριστείδη Στεργιάδη, που απειλούσε ότι θα «τον έκανε το λιγότερο κιμά» για μια υπόθεση κατάσχεσης ποιμνίου ενός Τσέτη άτακτου Τούρκου πολεμιστή.

smyrne_le_quais
Σμύρνη – η ονομαστή αποβάθρα Κε πριν την καταστροφή

Μπροστά στον θρασύδειλο τουρκόφιλο Στεργιάδη, ο Στρατηγός χτύπησε το μαστίγιο του στις μπότες του: «Τι με θέλετε παρακαλώ;» «Τίποτα Στρατηγέ μου, ήθελα απλώς να γνωρίσω το νικητή του Σκρα!» του απάντησε…

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.