Η Αίγινα των κοντινών ονείρων

Aegina island view
Αίγινα – η κατοικία του καλλιτέχνη

Πολύ κοντά με την Αθήνα, με εύκολη πρόσβαση, η Αίγινα προσφέρεται για μια κοντινή απόδραση προς την γαλάζια απεραντωσύνη της θάλασσας, του ουρανού, των αχτίδων του ήλιου που ζεσταίνουν την ψυχή, ομορφαίνουν το δέρμα του σώματος, χαρίζοντας και την πολύτιμη βιταμίνη τους.

Τόπος προσφιλής σε πολλούς καλλιτέχνες – ζωγράφους, γλύπτες και συγγραφείς βλέπε Γιάννης Μόραλης, Αλέκος Φασιανός, Σπύρος Βασιλείου, Νίκος Καζαντζάκης, Νίκος Καρούζος, Νίκος Καρύδης (των εκδόσεων Ίκαρος), Οδυσσέας Ελύτης κ. ά. όπου πέρασαν πολλά πρωϊνά δημιουργώντας, πολλά μεσημέρια και βράδυα συζητώντας μεταξύ τους, αστειεύομενοι σίγουρα, διασκεδάζοντας με την παρέα ενός εκάστου, σ’ ένα αγαπημένο περίγυρο τόσο κοντά με την πρωτεύουσα που την χρειάζονταν φυσικά, για τις προσωπικές και επαγγελματικές τους ανάγκες.

Aegina island view
Αίγινα – εξοχική κατοικία

Έτσι κι εμείς αγαπάμε το νησί της Αθηνάς Αφαίας (στο ΒΑ άκρο), του Αγίου Νεκταρίου, του νησιού με τις τόσες ομορφιές που προσφέρει απλόχερα σε όλες τις πλευρές του τη βόρεια με το αγνάντεμα της Αθήνας, το δυτικό με την αμφιθεατρικά κτισμένη πόλη επίνειο, το νότιο με το κοντινό Αγκίστρι μινιατούρα νησί στα νερά του Σαρωνικού. Οι φυστικές στο νησί δίνουν τα περίφημα ονομαστά φυστίκια Αιγίνης που πωλούνται στο μεσόγειο δρόμο στους διερχόμενους παραθεριστές και εκδρομείς.

Aegina Port
Αίγινα κυρίως λιμάνι δυτική πλευρά

Στο λιμάνι με τα αναρίθμητα αραγμένα σκάφη, όπου δεσπόζει ο ναός του Άγιου Νικόλα του Θαλασσινού, εκτείνεται το παραλιακό τουριστικό μέτωπο με τα μικρά ταβερνάκια με τα ντόπια εδέσματα, τα μαγαζιά με τα τουριστικά είδη συμπεριλαμβανομένων και των ανοιχτόχρωμων σταμνών με τη χαρακτηριστική ανάγλυφη επιγραφή «εν Αιγίνοις …». Στον παραλιακό δρόμο τα αμαξάκια που διασχίζουν με το χαρακτηριστικό κουδούνισμα του αμαξά τα στενά δρομάκια, οι ψαρόβαρκες φορτωμένες ψάρια που λειτουργούν ως αγορές ψαρικών δίνουν μια παραδοσιακή νότα στο τοπίο με φόντο τα παλιά κτίσματα νεοκλασσικού ρυθμού. Εδώ ζωγράφισε και ο Σπύρος Βασιλείου τα γνωστά έργα του με τα καραβάκια, τις νησιώτικες κρεμαστές λάμπες, τα ανθοδοχεία με το γιασεμί.

Η σύνδεση με το νησί είναι πανεύκολη με τα δελφίνια και στο νότιο μέρος και στο βόρειο, στο λιμάνι της Σουβάλας. Η γαλάζια θάλασσα, οι ορεκτικοί μεζέδες, το βραδινό αεράκι του Μπάτη, οι πολυσύχναστες παραλίες της Αγίας Μαρίνας, της Πέρδικας, του Αγκιστριού αλλά και πιο ήσυχες προς τα βόρεια, θα κάνουν τις λίγες μέρες παραμονής εκεί, μοναδικές και αξέχαστες.
☼ βοήθημα άρθρου από aegina.com.gr / αρχαιολογικός αξιοσημείωτος χώρος Αθηνάς Αφαίας εδώ

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.